HU | EN Látássérült nézet Normál nézet
 
Bodrogolaszi    
 
Kenézlõ    
 
Olaszliszka    
 
Sárazsadány    
 
Szegi    
 
Vajdácska    
 
Vámosújfalu    
 
 
ZÖLD KÖR    
 
ÉLETFA    

A Bodrog-folyó és a 37. számú főközlekedési út által közrezárt összefüggő települések (Szegi, Bodrogkisfalud, Bodrogkeresztúr) legészakibb tagja. A Miskolc-Sátoraljaújhely vasútvonalon állomása van. Autóbusz-közlekedése nem számottevő, de a Sárospatakot Nyíregyházával összekötő rendszeres buszjáratok érintik a települést. Árpád-kori eredetű. Első írásos említése 1370-ből maradt fenn, ahol Zugy néven szerepel. Legkorábbi ismert birtokosai a Buttkayak. Mátyás király a tokaji várbirtokhoz csatolta, majd 1647-ben a szatmári jezsuiták kapták meg. A falu határában fejeződött be 1849-ban a "bodrogkeresztúri ütközet", amelyben a nemzetőrök legyőzték Schlick generális seregét. A község mellett talált kaolint az 1930-as években kezdték kitermelni.


Önkormányzat:


3918 Szegi, Alkotmány út 35/a
Telefon: +36-47-309-077, +36-47-509-000
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.szegi.hu

Polgármester:

Ifj.Horányi Tivadar
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Turizmus:

Víziturisztikai bázis:
A Sárospatak és Tokaj között túrázók számára fontos megállóhely a létesítmény, ahol egészségügyi ellátást kaphatnak, étkezésre, kempingezésre és a kenuk megjavítására is lehetőség van. Vízi-turisztikai bázis és kiállítótér kialakítása jött létre a projekt keretén belül a Bodrog-parton. A partszakasz a fejlesztéssel alkalmassá vált a túrahajók "megállítására" és számukra alapvető szolgáltatások nyújtására. A fejlesztés révén megvalósuló kulturált partszakasz és háttérszolgáltatások megfelelő alapot nyújtanak a Bodrog vízi turizmusának színvonalas kiszolgálására, továbbá a víziturizmus kultúrájának növelésére. A Vízi turisztikai bázis, a sportolási célú vízi túrázók számára higiénés feltételeket biztosít, lehetőséget nyújt poggyászaik elhelyezésére, továbbá az épületben kialakítandó közösségi tér alkalmas kisebb kiállítások (helyi képzőművészek, bortermelők) befogadására, konferenciák megtartásához. A Vízi turisztikai bázis rendelkezik kölcsönözhető kajakokkal, kenukkal, a Bodrogon vízi túrázók kedvelt kikötő helye.  Aki nem a vizen érkezik, annak lehetősége nyílik a vízi járművek kikölcsönzésére.

Civil szervezetek:

  • Szegiért Közalapítvány, 3918 Szegi, Alkotmány út 35/a.; képviselő: Kubus Lászlóné
  • Szegi Polgárőr Egyesület, 3918 Szegi, Alkotmány út 35/a.
  • Futball Club Julius Sportegyesület, 3918 Szegi, Ady E.u.5.; képviselő: Gabura Gyula


A weboldal a "Bodrog-menti felzárkóztató program" (TÁMOP 5.1.3-09/2-2010-0021) projekt keretében,
a SIMONINFO Multimédia és Oktatási Kft. kivitelezésében valósult meg.